Cum Putem Preveni Cariile Dentare
Sfaturi pentru prevenirea cariilor dentare
Cariile dentare sunt o afecțiune comună (care poate fi prevenită) care poate duce la disconfort, durere și chiar pierderea dinților dacă este lăsată netratată. Din fericire, adoptarea unor măsuri simple de preventie poate reduce semnificativ riscul de aparitie al cariilor dentare și poate ajuta sănătatea orală pe termen lung. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajută să vă păstrați zâmbetul strălucitor și fără carii:
Periați regulat. Baza unei bune igiene orale este periajul dinților de două ori pe zi. Încercați să realizați un periaj cât de eficient posibil prin îndepărtarea plăcii și resturilor alimentare în întregime.
Utilizați o pastă de dinți cât mai naturală. Foarte multe paște de dinți de pe piață conțin multe substanțe chimice de care nu avem nevoie și care pot interfera cu microbiomul din cavitatea orală creând un dezechilibru.
Ața dentară sau dușul bucal. folosirea atei dentare este esențială pentru o curățarea eficientă a zonelor interdentare și a gingiilor, acolo unde este posibil ca perii periutei de dinți să nu ajungă. Fă-ți obiceiul să foloseșți ața dentară o dată pe zi pentru a îndepărta placa și a preveni formarea cariilor și a bolilor gingiilor. Atenție la tehnica cu care se folosește ață dentară.
Limitați alimentele cu zahăr și cele acide: alimentele și băuturile zaharoase și acide pot contribui la apariția cariilor dentare prin promovarea creșterii bacteriilor și slăbirea smalțului dentar. Limitați-vă consumul de gustări dulci, bomboane și sucuri acide și optați pentru apă sau băuturi neîndulcite.
Mâncați o dietă echilibrată: o dietă bogată în nutrienți, inclusiv calciu, fosfor, vitamina D și K2 este esențială pentru menținerea dinților puternici și sănătoși. Includeți o mulțime de fructe, legume, produse lactate și proteine de origine bună în alimentația dvs. pentru a susține sănătatea orală la un nivel cat mai optim.
Respirația pe nas este foarte importantă. Respirația pe gură poate duce la o gură uscată. Salivă joacă un rol foarte important în protejarea dinților prin neutralizarea acizilor, spălarea particulelor de alimente rămase și prevenirea cariilor dentare.
Hidratați-va. Consumul de apă pe tot parcursul zilei ajută la eliminarea particulelor de alimente rămase și la neutralizarea acizilor din gură, reducând riscul cariilor dentare.
Vizitați-vă medicul dentist în mod regulat. Controalele și igienizările dentare de rutină sunt esențiale pentru prevenirea cariilor și pentru detectarea eventualelor probleme într-un stadiu cât mai incipient. Programează-ți întâlniri regulate cu medicul dentist la fiecare șase luni/1 an pentru o examinare amănunțită.
Incluzând aceste măsuri preventive în rutina zilnică și mențînând o îngrijire dentară buna in mod regulat vă puteți reduce în mod eficient riscul de apariție al cariilor și vă puteți bucură de o viață întreagă de zâmbete sănătoase. Amintiți-vă, prevenția este importantă!