Mituri In Stomatologie
Zahărul este principala cauză a cariilor dentare
Deși zahărul poate contribui la apariția cariilor dentare, nu este singurul vinovat. Igiena orală deficitară, alimentele și băuturile acide, deficitul de vit D3/K2, microbiomul dezechilibrat joaca de asemenea un rol important în dezvoltarea cariilor.
Periajul mai dur curăță mai bine
Contrar credinței populare, periajul mai dur nu înseamnă neapărat dinți mai curați. De fapt, periajul prea dur si incorect poate deteriora smalțul, ducând la recesiunea gingiilor și sensibilitatea dentară. Este mai important să folosiți mișcări corecte si blânde, circulare și să asigurați o acoperire completă a tuturor suprafețelor dentare.
Dinții de lapte nu sunt importanți
Unii oameni cred că, deoarece dinții de lapte cad în cele din urmă, nu e importanta îngrijirea lor. Cu toate acestea, dinții de lapte îndeplinesc funcții cruciale, inclusiv ajutând la mestecatul adecvat, dezvoltarea vorbirii și ghidarea erupției dinților permanenți. Neglijarea dinților de lapte poate duce la probleme de sănătate orală și de aliniere mai târziu.
Folosirea atei dentare nu este necesara daca te periezi bine
Unii cred ca doar periajul amanuntit este suficient pentru o igiena orala buna si ca folosirea atei dentare este optionala. Cu toate acestea, folosirea aței dentare sau a dusului bucal este esențială pentru îndepărtarea plăcii și a particulelor de alimente dintre dinți și de-a lungul liniei gingiilor, zone în care periuța de dinți ar putea să nu ajungă intr-un mod eficient.
Nu trebuie să vizitați medicul dentist dacă nu va dor dinții
Controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale , chiar dacă nu aveți nicio durere sau disconfort. Dentiștii pot detecta semne precoce ale problemelor, cum ar fi cariile, bolile gingiilor și cancerul oral, înainte ca acestea să devină mai grave și mai costisitoare de tratat. Prevenirea și intervenția la timp sunt cheia pentru menținerea unui zâmbet sănătos.
Procedurile dentare sunt întotdeauna dureroase
Stomatologia modernă a avansat semnificativ, iar multe proceduri sunt acum practic nedureroase datorită utilizării anesteziei locale și a tehnicilor avansate. Medicii dentiști acordă prioritate confortului pacientului și iau măsuri pentru a minimiza disconfortul în timpul tratamentelor.
Igienizarea dentară profesională afectează dinții și îi fac mai sensibili
Îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene acumulate pe suprafațele dinților este de multe ori asociată într-un mod gresit cu sensibilitatea dentară. Igienizarea dentară profesională nu afectează smalțul dinților! Tartrul depus determină gingia să se desprindă și să se retragă de pe dinți. Astfel, dupa o igienizare, tartrul se elimina și lasă expusă o parte din radacina dinților. Din acest motiv unii pacienti se pot confrunta cu o sensibilitate dentară crescută după manopera de detartraj. Acest aspect poate fi evitat prin controale și igienizări regulate efectuate de către medicul dentist și prin practici bune de igienă orală.
Pasta de dinți trebuie să facă spumă ca să fie eficientă
FALS! Unele paste de dinti fac spuma din cauza prezentei SLS/SLES in lista de ingrediente. Aceste substante sunt folosite si in detergentii de vase si sunt substante de care nu avem nevoie in cavitatea orala. Ele pot afecta tesuturile moi din cavitatea orala. Alege o pasta de dinti cat mai naturala si fara SLS/SLES.